Antarktis, 87 grader Syd, 21. desember, 2009 – Dag 39

Så var helga over. Dere har kanskje tent det fjerde adventslyset og begynner å se fram til ei roligere uke. Her nede har forholdene blitt litt verre i løpet av helga, så her blir det i alle fall ikke noen rolig uke.

Det er mulig den flotte sirkelen rundt sola var et dårlig tegn da vi stod og så på den på fredag, men vi tenkte ikke først og fremst på det da. Men senere på dagen begynte det å snø, og det fortsatte bare på lørdag. Vi er nå på ca 2450 moh og det er veldig mye kaldere enn da vi startet og var lavere. Den snøen som faller er nesten som sand i ørkenen, like finkornet og har den samme effekten som sand når den faller ned. Jeg har jo snakket om dette før, men når du får denne finkornete snøen mellom pulken og underlaget så er det som å dra pulken over sandpapir, eller det føles som om noen plutselig har lagt 50 kg stein i pulken.

På søndag fikk vi litt vind, og noe av snøen blåste bort og la seg i fonner. Da ble forholdene litt bedre, men vi er fortsatt i sastrugiland, så det ville vært å overdrive å si at forholdene ble bra. Nå er monstersnøtoppene borte, og høyden på sastrugien er moderat, så nå rekker de oss bare opp til knærne. Etter at snøen blåste litt bort var det faktisk lettere å dra pulken over Sastrugien enn å gå på nysnø ettersom skavlene er isete og glatte.

På grunn av vinden og kulden har vi gått helt innpakket de siste dagene. Vi bruker hals og ansiktsmasker, så i pausene må vi bare si til hverandre at vi smiler, og på en av dopausene sine tisset Ryan en gul blomst til meg i snøen :-)

Vi har nå passert halvveis i antall dagsrasjoner. Vi pakket for 77 dager og passerte den 34. i helga. Distansemessig er vi også ca halvveis, og har ca 900 km igjen til den andre enden av Antarktis. Hvis vi er heldig så når vi Sydpolen på nyttårsaften, men da er det fortsatt langt igjen. Pulkene våre veier nå ca 95 kg, det samme som de veide da vi startet i 2005, og alle overflødige kilo er borte fra magen og lårene, så nå er vi tilbake på matchvekt.

Før vi startet å gå i dag snakket jeg med Erik i P4 om hvordan det går her nede, så de som ønsker å høre litt mer fra meg i dag kan høre på P4 kl 17.30. Da får dere en statusrapport gjennom eteren også. Nå ser jeg ut av teltet og ser en stripe av blå himmel i horisonten. Kanskje det klarner opp igjen? Ha en fin dag.

Julehilsen fra Cecilie

Tips oss hvis dette innlegget er upassende