Antarktis 11. desember, 2009 – Dag 30
I går måtte vi legge om fra vinterdekk til piggdekk. Kortfellene holdt ikke lengre, og vi måtte lege på de lange fellene igjen. Grunnen til dette er at vi har kommet inn i et område med ekstrem sastrugi. Vi har ikke noe godt norsk ord for disse snøformasjonene, så vi bruker like godt det russiske ordet som beskriver dette.

Hvis du har gått på ski på vinterfjellet, og har gått over store vidder der vinden har fått lov til å jobbe med snøen over lang tid, så har du sikkert lagt merke til at snøen blir formet av vinden. Det er egentlig litt som i ørken, der du får disse bølgeformasjonene, men sand og snø har jo litt forskjellige egenskaper så her nede blir disse bølgene mye større enn i en ørken. Hjemme i Norge blir sastrugien aldri særlig stor. Etter en stund kommer det ny snø som legger seg over landskapet, og så er alt borte. Her nede hvor det er nesten konstant vind, blir disse formasjonene bare forsterket og større etter hvert som vinden jobber videre med dem, og innimellom blir de enorme. Nå føles det som om de er like høye som meg, men egentlig er de “bare” ca 30-40 cm. Innimellom kan de bli opptil en meter store. Sist jeg var her, i 2005, fant vi alle sastrugiers mor, en formasjon som var over to meter høy!

Landsakpet er flott, men veldig slitsomt å bevege seg i. Vi prøver å gå så mye rett fram som mulig og da må vi krysse over disse bølgene. Dette fører til at store deler av skiflaten vår ikke har kontakt med snøen, og det var derfor halvfellene begynte å falle av og vi måtte skifte til de lange.

Vi kommer sikkert til å ha mer eller mindre sastrugi på veien videre, men nå vet dere i alle fall hva dette er når jeg nevner det senere. De av dere som er interessert kan jo gå inn på Wikipedia og se og lese mer om sastrugi der.

Cecilie

Tips oss hvis dette innlegget er upassende