Antrarktis, søndag 6. desember, 2009 – Dag 24
Nå har det snødd og snødd hver dag siden sist, så nå ligger det er “friksjonsteppe” mellom pulken og underlaget igjen. I tillegg er det white out, så nå har vi forlenget arbeidsdagen med en time fordi vi går saktere enn tidligere. Til tross for dette så klarer vi ikke å gå like langt per dag som vi gjorde i forrige uke. Vi får håpe på litt mer vind de kommende dagene.

Til dere som lurer på hvordan en dag her i Antarktis forløper seg, så skal dere nå få kortversjonen her.
Dagen starter kl 6 og det første som skjer er at en av oss fyrer opp primusene slik at vi får varme i teltet. Det går raskt å få behagelig temperatur inne, så da blir det mer ok for den andre å krype ut av soveposen. Arbeidet med å få smeltet snø og laget nok vann tar litt tid, så dette starter vi med umiddelbart, og mens snøen smelter i den store kjelen så spiser vi frokost, drikker te og kakao, og prøver å fylle opp magen slik at vi har noe skikkelig å starte dagen på.

Ca kl 07.30 pakker vi sammen det siste utstyret vårt inne i teltet og begir oss ut. Vi får plass til alt personlig utstyr i en egen “telbag”, og denne har vi forberedt til kvelden slik at den inneholder mat og det vi trenger når vi kryper inn i teltet på ettermiddagen.

Vi prøver å være så effektive som mulig når vi kommer ut og klarer å pakke sammen telt og pulker på ca et kvarter. Det meste går på rutine når vi pakker sammen og vi klarer stort sett å være klar til å gå kl 8. Så starter selv jobbinga med 40 minutters gange og pauser mellom øktene. Vi veksler på å ha pauser på fem og ti minutter, og i ti-minutterspausene setter vi oss på pulken til Ryan og drikker te sammen, så på den måten blir det noen ekstra hyggelige avbrekk fordelt utover dagen.

Vi går tre økter hver forran, og slik det er nå innebærer det både å tråkke spor og å orientere. Vi har et stativ på brystet som vi har festet et kompass på. Nå peker pila rett sørover, og for de som lurer på det, så er kompasset et såkalt sydpolkompass, som er justert for magnetismen her nede.

Når ettermiddagen kommer og vi har gjort 12-13 økter, så slår vi leir. Noe av det første vi gjør etter at teltet er oppe er å spise potetgull for å få i oss litt salt. Og så er det jo veldig godt også da. Derfra er det matlaging, reparasjoner og annet forefallende arbeid i et behagelig og rolig tempo fram til klokka blir ca 21. Da trekker vi ned skyggelappene igjen for å stenge lyset ute for å få noen timer med søvn.

Dere får ha ei god arbeidsuke hjemme i Norge og rundt omkring i verden dere dere er. Vi er nå inne i vår fjerde uke her nede og føler at vi er i rute, så da snakkes vi igjen om noen dager.

Cecilie

Her under ser dere hvordan det ser ut når is og rim setter seg i barten og skjegget :-)

Ryan med snø ig is i barten

Tips oss hvis dette innlegget er upassende