Pensacola Mountains, 29. november, 2009 – Dag 17.

Vi har vel egentlig snakket nok om været for en stund. Det er fortsatt sola som dominerer, og nå er det akkurat passe med vind til at det ikke blir for varmt. Men nå skal dere få være med tilbake til gårsdagen, altså lørdag 28.

Dette var dagen da vi skulle ta oss opp på oversiden av Pensacola Mountains, som er en del av Dufek-massivet (se bildet), en fjellkjede som går langs kysten av Antarktis, og som vi måtte ta oss gjennom. Til nå hadde vi gått og sett på disse vakre fjellene og brukt dem til å orientere etter, men nå skulle vi altså ta oss opp på baksiden, eller oversiden av dem. Grunnen til at jeg sier oversiden er at isen ligger mye tykkere og høyere bak fjellene enn forran. Planen var å ta seg opp en rygg som heter Wujek Ridge som er en bratt motbakke på ca 700 høydemeter.

Allerede tre km før selve stigningen, møtte vi blank blåis. Det var ikke en gang noen vits å prøve å gå på ski på dette underlaget, så vi byttet raskt over til isutstyr og satte stegjern på beina. For de som ikke vet hva stegjern er, så er dette noe man fester til skoen, som har lange jerntagger, som gjør at du kan gå bortover og oppover underlag av is, altså litt avanserte isbrodder på en måte. Vi hadde på forhånd bestemt oss for å jobbe med en pulk om gangen, både pga sikkerheten men også fordi dette kom til å bli tungt. På det bratteste var det kanskje 30 grader, så det var skikkelig motbakke. Vel oppe etter første tur var det bare å rusle ned igjen og ta samme turen en gang til, for å få opp pulk nummer to.

Å gå med stegjern gjør at skoen trykker på en annen måte og på andre steder enn når du går på ski, så etter denne dagen fikk vi begge noen små gnagsår som vi må pleie og plastre framover. Men det er slikt man må regne med, og det bør ikke bli noe problem framover, bare vi passer på dem.

Normalt er vi framme ved leiren kl 17, men i går måtte vi bare jobbe oss ferdig, og da var vi ikke i teltet før kl 20. Fra teltet kunne vi se ned på havisen som lå flere hundre høydemeter under oss.

I dag, søndag, har vi gjort 24 km og har kommet oss et godt stykke videre. Vi går ikke rett syd enda. Det er fortsatt “hindringer” i veien, som fjelltopper og områder med sprekker som vi ønsker å styre unna, derfor blir det litt “zig-zaging” noen dager til. Regner med å kunne legge kursen rett syd etter at vi har listet oss rundt Forestal Range.

Snakkes på tirsdag (tror jeg) :-)

Cecilie

PS:
De som vil vite mer om Cecilie kan gå inn på : www.CecilieSkog.com
Ryan Waters har egen nettside og skriver egen blogg på: www.RyanWaters.net

Tips oss hvis dette innlegget er upassende