Solkysten i Antarktis, 26. novemver, 2009 – Dag 14

Dette hadde vi aldri forventet før vi kom hit! I dag har det vært helt vindstille og ikke en sky på himmelen. Sola har steiket konstant, og det har vært utrolig deilig og varmt. Dette er definnitivt den varmeste dagen vår til nå, og selv om gradestokken viser tolv minus, så har vi gått i bare ullskjorta hele dagen på grunn av den steikende sola. Hvis jeg tenker tilbake på de andre turene mine i polare strøk, så har dette kanskje vært den varmeste dagen jeg har opplevd noen sinne på disse turene.

I dag kom vi også til “kysten”, så fra nå av har vi fast land under oss og ikke havet, slik vi har hatt den siste uka. Men vi merker jo ikke så veldig stor forskjell her vi går oppå flere hundre meter tykk is. Den ligger mellom oss og kontinentet, så noen kyststripe er det jo ikke akkurat. Den største forskjellen nå, er at det begyner å stige mer og mer, og fra i går til i dag har vi steget fra 90 til 350 moh. Allikevel klarte vi å legge hele 25,8 km bak oss i dag!

Selv om vi vet at det er andre ekspedisjoner i området, så er vi helt alene. Heldigvis kan vi ikke se en eneste skjel i mils omkrets, og når vi ser utover landskapet er det bare snøen, isen, fjellene i horisonten og oss. Vi kommer til å ta vare på minnene om denne dagen og ta dem fram igjen når det kommer til å “butte i mot” senere. Vi kunne til og med legge oss ned på pulkene og sole oss i 20 minuter midt på dagen, og det sier det meste om hvordan det er her nå. Husk også at sola er oppe hele døgnet ettersom det er sommer i Antarktis, så sola kommer til å gi oss litt varme utover ettermiddagen også. Om natta må vi sove med mørke lapper over øynene, slike man får på lange flyturer vettu.

I tillegg til at dagen har vært helt fantastisk, så skal vi også feire Thanksgiving i kveld. Dette er min første Thanksgiving, og selv om vi ikke har med oss kalkun, som vistnok hører til tradisjonen, så skal vi legge fram ALT av godteri, og så skal vi bare velte i oss med god samvittighet. Nå ser jeg at Ryan allerede har startet å spise Buritos, så da får dere ha meg unskyldt :-)

-C-

Tips oss hvis dette innlegget er upassende